Följande textmassa riktar sig till dig som inte fiskat gös tidigare men är sugen på att prova det i Mjörn sommartid (11 jun - aug). Båt är ett måste.
Följande alternativ tycker jag är lämpliga.
Trolling (helt klart det smidigaste och billigaste utrustningen):
Åk till lämplig fiskebutik. Införskaffa förslagsvis två stycken wobbler av typen "gösklassiker" (de vet i butiken). Du behöver även två spön klassade för gös eller gädda med rulle och en lämplig lina. Ju billigare rulle du köper ju billigare lina är den värd. Spola inte på svindyr lina på en jättebillig rulle. En billig rulle lägger linan för dåligt vilket bara orsakar problem. Satsa istället på en klassisk nylonlina i dimension 0.30.
Med hjälp av ett sjökort sätter du kurs mot något av sjöns områden med varierad botten och börjar släpa betena efter båten (ett tips många skulle hata mig för att jag sa är att sikta där andra verkar fiska ofta. Låt dock bli att följa John!!!). Djupare än 20 m har jag hört skall vara meningslöst men ärligt talat kan man bara köra på. Kör dock inte bara rakt utan försök köra zig zag. På så vis får du en varierad hastighet på dina beten vilket kan trigga till hugg. Det går dock inte bara att ge sig ut mitt på dan och förvänta sig gös i båten. Gösen stiger sommartid mellan 19:00 och 21:00 beroende på förhållanden och det är först när de stiger mot ytan och jagar man har en god chans att fånga dem på trolling.
Jiggfiske:
Ska du fånga gös på jigg, vilket är min favoritmetod, behöver du ett ekolod för att fisket inte skall bli trevande och kännas hopplöst. Du måste också ha ett styvt, gärna kort spö med en flätad lina som är så tunn som möjligt. Eftersom linan är så tunn och dyr bör även rullen också hålla en något bättre klass än de billigaste på marknaden. Du får en bra rulle för 700 spänn. Jiggarna bör vara ca 10 cm, med och utan paddelstjärt. Köp ett gäng och prova vad som funkar för dagen. Eftersom man fiskar förhållandevis djupt bör huvudet väga mellan 15-30 gram. Vindförhållandena styr hur lägg jigg du kan använda. Se till att de som säljer jiggen visar dig vad en stingerkrok är och hur den monteras. Då blir fiskarna i båten fler.
Med hjälp av lodet letar du områden mellan 8-12 meter där du ser att det står fisk. Fisken står ofta på grundområdets högsta punkt. Ankra upp och och kasta ut. Slå sedan omedelbart till bygeln och låt jiggen dala till botten. Det är OERHÖRT VIKTIGT att du ser till att ha kontakt med betet hela vägen ner till botten. Hugget kan komma precis när som helst och det kan vara en liten liten stöt eller ett stenhårt hugg. Alldeles oavsett missar du det om du har slak lina. När jiggen väl nått botten (du ser när linan blir slak) vevar du 3-7 vevtag på rullen (variera gärna) och stannar. Låt jiggen sjunka till botten igen och upprepa hela vägen in till båten. Precis som gösen mycket väl kan hugga när jiggen dalar mot botten, kan den lika gärna hugga när jiggen står helt still under båten strax ovan botten. Sluta därför varje kast med att hålla spöt helt still och låt jiggen sväva några decimeter över botten.
När gösen hugger måste du göra ett mothugg. Det går till så att man rycker till i spöt i motsatt riktning som linan pekar. Gösen har hårda käftar så ett mothugg är nödvändigt för att få fast kroken.
Själva drillningen löser du själv ;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar